måndag 8 juni 2009

Sønderjylland 11 - 17 maj 2009

Vandrarturer mellan fjord och marsk i södra Jylland 11 – 17 maj 2009

Vad innebär det att vandra mellan fjord och marsk i Danmark? Det har Marianne Mellrad, Helga Regnell, Ole Riis och Börje Lemark upplevt på Højskolen Østersøen i Aabenraa, som organiserade en vandringsvecka 11- 17 maj 2009.
Under veckan vandrade vi 15 – 18 km varje dag och lät oss väl smaka av den goda danska maten. Men inte bara det.
Dagligen efter frukost hölls en samling där en av højskolens lärare berättade om Sønderjylland med olika infallsvinklar som: Vad har format landskapet? Hur kan vi uppleva det i dag? Hur kan vi beskriva den historiska utvecklingen i gränsområdet mellan två länder? Hur samsas de två språken och kulturerna?
Det visade sig att Højskolens profil var gränsöverskridande i sina korta och långa kurser. T ex gavs undervisning i tyska för danskar och i danska för tyskar, där deltagarna möttes för gemensamma uppgifter.

På kvällarna efter maten kom föredragshållare utifrån och kompletterade bilden. Både morgon- och kvällssamlingarna inleddes och avslutades med allsång och musik, där repertoaren hämtades ur de danska folkhögskolornas fina sångbok (højskolesangbogen).
Under vandringarna berättade de kunniga ledarna mer om naturen och kulturyttringarna. I det östjyska moränlandskapet vandrade vi i s k tunneldalar som den senaste istiden skapat med bokskogar som klättrade uppför de imponerande moränåsarna. Vi kunde bl a se hur tidigare generationer tagit vara på vattenkraften vid de olika möllor vi passerade i det vackra landskapet.
I vandrarturen ”Vadehavet” upplevde vi västkustens ”marsk” (våtmarker) och vida horisont. Vi fick insikt om hur landet långsamt men säkert byggs ut av det slamfyllda vattnet genom växlingen mellan ebb och flod.
På nästa dags tur över ”marsken” såg vi betande får och kor i tusental på de sommargröna milsvida slätter som havet byggt upp under århundraden.
Den sista dagen följde vi den gamla körvägen och vägen för kreaturs-drifter från norr till Hamburg under vandringen i ett hedlandskap som markerar den yttersta gränsen ned genom Jylland för den senaste istiden. Precis söder om gränsen till Tyskland ligger en gammal kopparmölla, där kopparmalm från Norge bearbetats till takpannor och vackra bruksföremål. Det gamla ägarparet som köpt och bevarat den nedlagda industrin berättade och demonstrerade stolt.
Danskan är inte lätt för oss svenskar men efter dagliga ”bad” i språket ökade förståelsen. Vi får se om räknandets säregna logik sitter kvar!


Utöver daglig fysisk motion med mycket sol och frisk luft, språkträning, ökad kunskap om grannlandets historia, kultur och geografi bytte vi under vand-ringarna och måltiderna också många tankar och erfarenheter med nyförvärvade danska vänner. Och gatuhusen i orter som Ribe, Kruså eller Løjt Kirkeby sitter kvar på näthinnan.
Kursen blev alltså både en hälsokur och ett minne för livet!

/Börje Lemark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar