onsdag 3 juni 2009

Bjärehalvön 2009-05-31


Parkeringen vid affären i Grevie var samlingspunkt för Gång-Gångs utflykt denna soliga söndag. Vandringen leddes av Berit Fiedler, som har sommarstuga i närheten, och var mycket väl förtrogen med landskapet och omgivningarna.





Första delen av vandringen gick över Grevie backar, en rullstensås skapad av inlandsisen för 14000 år sedan. Området var gemensam utmark för de omgivande byarna och har varit betesmark kontinuerligt och därför bevarat en ålderdomlig prägel.




Mot slutet av åsen börjar vi skymta Öresund och vid horisonten höjer sig Kullaberg.








På backarna fanns stora mängder backsippor, nu i fröstadiet. Fröställningarna är lika dekorativa som blommorna men mer diskreta. I övrigt dominerades växtligheten av gula blommor, mycket gråfibbla och käringtand.






Här har vi kommit ner till stranden. Kullaberg syns vid horisonten. Flera av vandrarna tyckte sig se land i fjärran till höger om Kullaberg. Flera förslag ventilerades, men det var nog så att det var en synvilla. Efter Kullen fanns bara öppna havet, efter Skälderviken vidtar Kattegatt. Det fanns gott om strandkål (Crambe maritima).




En kortare rast, fortfarande med utsikt över Kullen. Solen lyste hela tiden från en molnfri himmel och det blev ganska varmt.








På Vasaltheden fanns gott om ängsull. Vi diskuterade om det var ängsull eller tuvull eller ytterligare någon annan art, men bestämde oss för ängsull.






Vi ankom Berit Fiedlers sommarstuga vid Glimminge plantering och här blev vi mycket generöst bjudna på både mat och förfriskningar. Ett synnerligen välkommet avbrott i vandringen som var mycket uppskattat.






Därefter fortsatte vandringen ytterligare 3 km och avslutades i Ramsjöstrand.



/Joachim Krumlinde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar