måndag 30 mars 2009

Borstbäcken 2009-03-29


Det var vackert väder - mulet men milt och svag vind - när Gång-Gång företog vandringen den 29 mars längs Borstbäcken. Vandringen följde Karin Hoffmans bok, grundligt och kompetent rekognoscerad och ledd av Kari Schleimer.

Vi vandrade från Täpperöd vid väg 104 upp längs bäcken på dess högra sida till Norgehuset vid Borst, där det finns ett minnesmärke över slaget vid Borst 1644. Därefter återgick vi till utgångspunkten längs bäckens vänstra sida.


Våren är på gång. Här syns hanhängen av hassel.









Delvis var vägen lerig och blöt så man fick ha bra kängor eller försöka hitta torra omvägar. Men sådant hör ju vårvintern till.








Vid bron över bäcken vid Norgehuset finns upplysningar om slaget vid Borst 1644 då en bondehär försökte stoppa den infallande svenska truppstyrkan.






Här rastar vi vid kanongroparna ovanför Borstbäcken.










Återgången till bilarna vid Täpperöd var enklare och snabbare än uppgången. Vi hade tidvis en vacker utsikt över Vombsjön.








Epilog:


Efter vandringen åkte Bengt och jag till Hjularöd där vi fann mycket vackra exemplar av scharlakansvårskål vid Harlösabäcken.

/Joachim Krumlinde

måndag 16 mars 2009

Vandring genom Norra Lund 2009-03-15


Vårens första vandring var en natur- och kulturvandring genom Norra Lund. Vandringen leddes av Görel Hemberg, som hade förberett den mycket noga och hade många intressanta upplysningar om de platser vi passerade. Här är samlingspunkten vid Magistratsvägen på Norra Fäladen.





På Fäladstorget besågs konstverket Rymdskeppet av Edvin Öhrström.
Skulpturen är tyvärr ganska dåligt underhållen av staden.











Strax bredvid, på Fäladstorget finns skulpturen Tellus av Christer Bording. Vid kanten finns katten Tusse som del av konstverket. Tusse var en slags maskot för området, sannolikt hemlös, men matades av befolkningen. Tusse blev tyvärr överkörd av en bil på Svenshögsvägen.




Vandringen fortsatte österut, genom Borgareparken med bebyggelse från 1960- och -70-tal ut mot Klosterängen. Här syns vandrarna sträva upp mot Klosterängshöjden för att beundra utsikten över motorvägen och de spanska tjurarna. Höjden är inte naturlig, utan har skapats av schaktmassor från nybyggen.






Plåttjurarna påstås härröra från en spansk kulturvecka i Lund för några år sedan och som efter evenenmangets slut av någon anledning placerades här.







Vandringen gick nu västerut, längs norra kanten av bebyggelsen, via Ladugårdsmarken, Tolvmannaparken och Annehem, allt ganska nybyggt.






Vi passerade under järnvägen (södra stambanan) och nådde Fredentorps begravningsplats. De första som begrovs på Fredentorp kom från medeltida gravar. Då Sankt Stefans medeltidskyrka vid Stora Södergatan grävdes ut, flyttades dessa 1983 hit ut. Stenarna markerar gravplatsen och motsvarar kyrkans ursprungliga form och storlek.





På Fredentorp finns också gravar för människor av annan trosbekännelse, här muslimska gravar.







Efter Fredentorp begav vi oss till slutmålet Sankt Hans backar, byggda på den gamla soptippen. Här syns vandrare sträva upp för den högsta kullen, kallad "Monte Composti".


/Joachim Krumlinde

måndag 2 mars 2009

Årsmöte 2009-03-01


Före årsmötet i Stadsparkscaféet gick vi en konstvandring genom Lund med mottot 12 skulpturer på en timme. Det blev faktiskt 13 skulpturer, här visar jag bilder på 6 av dem. Vandringen leddes av Birgitta Ek, som hade noga förberett den innan på ett föredömligt sätt.

Första anhalten var i Stadsparken där vi ser på "Pomona" av Nils Möllerberg.



Vid Stadsparkens lekplats finns "Tufsen" av Egon Möller Nielsen. Tufsen skadades vid stormen i december 1999 då ett parkträd föll över den, men den har reparerats. Dock syns skadorna rätt tydligt.





"Lekande barn" av Jonas Fröding, mellan Bantorget och
järnvägen.







Vid Västertull (Västerport) såg vi "Vattenfigur" av Christian Berg i röd granit.










På Polhemskolans gård finns konstverket "Panflöjt" av Jörgen Fogelquist.








Vid Polhemskolan fann vi ytterligare en staty, om vilken vi ingenting visste, mer än att den skapats av en konstnär som är född i Iran. Materialet är glasfiber.








På väg tillbaka till Stadsparken passerade vi genom Sankt Månslyckans koloniområde.


/Joachim Krumlinde